Alba.

 

Alba betyder Vit.
Spansk glosa, sedan Catalunya ej förglömd, är
Alba = Gryning.

 
 

Albarosen är blek, härdig & gammaldags. Om de vita i Lugnahems härd är av alba, är ovisst - visst är, att i Blekinge är de livsornament. Under sorg lade jag en köldens förflutna vår, för den vilda väna - må hon vila i frid - snövit ros att smycka kistan. En gapande avgrund krakelerar; svärta i smulor, av jungfrulik ros.

 

Att kyssa regndroppade kronfång, smakar skönhet & läkande; bot mot vad är vanhelgat - & rosensmaken är i de naturligt svala dropparna mångt mer potent, än när rosen framfusigt skållats för het brygd. Att med hårda tänder ta av knoppar & full prakt, är bestialiskt & ändock ömt. Icke förty, rådjuret känner vi som en graciös varelse.

 

Rosengården (Karlshamn, Blekinge) skänkte sällsamt persikotonad ros - månne den brittiskt kultiverade Fighting Temeraire - som gav exklusiv smak till vaniljkula från Östra Kajens gelatokiosk. Gräddglassen njöts betraktande solitär svan, som vickande på vita stjärten & ståtande med de vida vingarna, föste molnen ur åsyn.

 

Få är de som känner till, att vädret är ett svanens herravälde. Änglalika vingar klipper genom eter, för vindselementets åtlydnad; en bestämd, ändock graciös, hyllning till ljuset.

 
 
o19o7o7  Karlshamn: 16.2O.

o19o7o7 Karlshamn: 16.2O.

 
o19o7o7  Karlshamn: 16.4O.

o19o7o7 Karlshamn: 16.4O.

 

Mer än allt annat - vakta ditt hjärta, ty hjärtat styr ditt liv. / ur Förkärla kyrka.