Advent.

 

Med Själ & Skäl nära hjärtat, tarvas insikt i Skäl för att närvara i Själ. Traditioner är ritualbetonade sedvanor inom vilka vår medverkan ter sig mekanisk & konstlad, när vi intet kärna förnimma. Tack vare skolning är stämningen i år stor.

 
 
 
 
 

Älsklingspyntet nejlikeapelsin, halmbock vars horn i flätor & knäck i saffran samt hjortronlakrits, slå glatt an den julesträng spänd över öppna spisens klappkalas. Mor skall få en dagbok & hennes karl skall få bok om djurspår. Far får hantverkspraliner från sydliga Tjeckien. Bror ges hälsodroppar av salvia & syster eterisk olja av lavendel. Även chaga, finsk kultur, sammet - med mer - skänkes än fler.

 

Nära första advent trillade snöflingor Český Krumlovs historiska skepnad till sagolandskap, & rosettprydda julträd kantade kullerstenslängorna som ledde till julmarknad med hanterk & karusell. Nära andra advent visit av marknad huserande i tyska Tecklenburg, med dess svartvita fachwerkhaus-arkitektur & vintergröna lummighet. Den tredje advent kommen till Norrbotten sedan lussemysig blixtvisit i vår hufvudstad.

 
o181213  Fotograf Axel Öberg / Lucia Ella Kornelson

o181213 Fotograf Axel Öberg / Lucia Ella Kornelson

 

KS Neptun ett brandstjärnors kluster, i den blåmörka badsalen. Eldar speglade i vatten var så elelemtärt harmoniskt att de spelade tårars harpa, av att se de tärnakrönta konstsimmerskorna kring den höga Lucia i vit badskrud & ljuskrona, vid vila invid jordsaxel.

 

I Stockholm bakade jag - självuppoffrat från vete & råg - smörfrasiga lussekatter med lingonknoppar, högt skattade av far med kone, samt god karl. Denna den fjärde advent skall jag baka snälla katter för egen skull, & rimma vidare på av dikt oprydda paket. Kanske även våga nosen utanför porten, för -17 att nypa kinderna blossande som den nionde renens mule.

 
 
o18122o  Vid ungdomars adventsmusicerande i Överluleå kyrka, fann jag mig rakt under en vacker kristallkrona.

o18122o Vid ungdomars adventsmusicerande i Överluleå kyrka, fann jag mig rakt under en vacker kristallkrona.

 

God jul.

 
Lojura RándottirComment