Kolorit & kromatik.

 

o19o5o1

 
Ljusets våglängd.jpg
 

När han så blickade genom ett av prismorna, lade han märke till att det inte räckte med ljus, utan att även mörker måste till, för att färgerna skulle visa sig. Han såg exempelvis lysande färgbårder kring det mörka fönsterkorset mot den ljusgrå himlen. Det tarvades inte mkt. överläggning för att han skulle inse att en kontur, med andra ord en gräns mellan ljust & mörkt, är nödvändig för frambringandet av färger.. / Goethe & naturvetenskapen / Pehr Sällström.

 
RÁNDOTTIR Forsa - svartvit.jpg
RÁNDOTTIR Forsa. I.jpg
 
 

En betydande tid har artificiellt ljus brunnit i blick som fluorescerande sken bränner pannan. Spektrum är vidgat: nyanserna av skog i blå, röd & gul framträder skarpt & utomjordiskt skinande purpur samt röd besitter bländande djup - från jämtlandsmossa till bärrike.

 

Kring solen syns en grön circel ty den är inte vit, likt det svarta hålet inte är svart.

 

Skogsösvanen var osynlig: flimrande i klar cerise & turkos, tydlig blott när de väldiga vita vingarna breddes fram. I vattnet kom en vän; ömsom syntes havet igenom dess gracila hals. Synkront seglande speglade svanparet varandras gestaltning från amorft. Spöken, sade jag när vi lämnade kyrkogårdens vy mot salt vik. Ljusets reflektion, sade han.

 
 
o17  Jämtland.

o17 Jämtland.

 
yoshiyuki-iwase- 10.jpg
 
o17  Jämtland.

o17 Jämtland.

 

»Du är känslig för polariserat ljus.. / ..djur kan vara det

 

Rekordet i färgseende hålls av mantisräkorna som har största kända antalet färgreceptorer & kan se i 12 färgkanaler (s.k. hyperspektralt seende), & dessutom se ultraviolett. / Wikipedia: färgseende.