Ma/t;se.

 

Kulinariska upplevelser i Baltikum, 2o18 (juli & november).

 

F o l k k l u b s A l a p a g r a b .
Riga.

 
 

I Vecrīgas sekelbärande lokaler, ringlar vitvälvda gångar var i denna bärnstensjuvel för båd den törstige så väl som den hungrige, huserar. Servitrisernas rågblondhet flätad i Latvijas duettpalett; kockarna tryggar för utmärkt, rustik kost - fläsk & pumpa för mig - till facil kostnad. Stimmigt god stämning förstärkt av aftonens musik: patriotiska Vilkači.

 
 

G l o r i a v e i n i k e l d e r .
Tallinn.

 
 

Källarsänkans piano lockade mig att inmundiga luxuös, vegetarisk kulturföda inbegripande sammetslen morot. Ty vinrestaurang, fick jag för att inte ha skymfade ögon mot mina, lov att ta del av den prisbelönta vinlistan. Ett friskt vitt från de gröna dalarna av nedre Österrik förundrade med angenäm not.

 
 

J õ u l u t u r g .
Tallinn.

 
 

Bjällerklangatmosfären gemytligt när stekos av gris & generösa slevar sauerkraut, nådde glöggheta marknadsgäster. Tidigt mål: köttkorv med stekt potatis & surkål. Sent mål: blodkorv med stekt potatis samt surkål, syrlig havtornsröra & söt lingonsylt - för 8€ vardera.

 
 

M y k o l o 4 .
Vilniaus.

 
 

Örtgrön vit kattfisk serverad i traditionell miljö, med blomstermålning i de mjukt rundade väggarnas entré, samt lektyr för den ensamresande. Smakligt, om än lite trist: så kostsamt som det var för lilla börsen - simmande katten & en S.Pellegrino för 17€ - hade rätten gärna fått ha starkare sälta, som bär fram vitafisks gudomlighet vilken om inte kan te sig anonym.

 
 

N O O T .
Pärnu.

 
 

Huvudrätt samt vackert garnerad efterrätt njöts med sällskapet för julifärd. Han var likväl som jag, belåten över smak & beundrande av estetiken i serveringen. Kan dock icke förglömmas att kyparen av en sminkad man med ett obekvämt bemötande av oss, vilket inte gynnade stämningen.

 
 

N O P .
Tallin.

 
 

Kryddig lammstuvning - om än ej märkbart kryddig - slank i gaffeldrag med den rädisekimchi jag givits i stället för pitabröd, ned i sällskap med Emma Johanna vem visat mig denna gemytliga del av Johann Köler-kvarter. De hade även rikt sötsaksutbud av vilket jag valde lagomsötad kakaocheescake

 
 

O l d e H a n s a .
Tallinn.

 
 

Skäligt att detta är den turistmagnet det är, ty inte endast levererar dess eldsken, rustika möblemang, massiva våningr & medeltidssensuella horn-huvudbonader hos servitriser, hansa-atmosfär; menyn är fullkomligt utsökt - likaså det eftersöta, där den lena rospuddingen i mig är evigt etsad..

 
 

P i p a r m ü n t .
Riga.

 
 

Lyrisk av potensen i de olika små- - & stora - rätterna - röror, marina djur & tjock korv - som fyllde det bord vi var vid, under ett äppelträd vars små frukter nåddes när jag räckte händerna mot skyn. Minns denna oas i ett töcken av glädje, grönska, kraftfulla smaker & stormättnad - & längtar åter.

 
 

T e s l a p u b .
Vilniaus.

 
 

Serbiske vetenskapsmannen Nikola Tesla (1856 - 1943) är i porträttform samt vattenkanna i skepnad av glödlampa, representerad. Om än, att icke gröt är menyval - & om Tesla själv verkligen lyssnade på du wop från 195O, kan diskuteras - men den klassiska hamburgaren (för min skull oklassiskt kramad av isbergssallad), serverad med frasiga strips, var i sanning lika aptitlig som den omtalats vara - & du wop är i sanning lika yppterligt som en testlateori.

 
 
Gloria veinikelder.

Gloria veinikelder.