Grönögd.

 
 

For - som de tusende tillfällen sagt - till CESKÁ REPUBLIKA för att få möta en famntagen framtid, var mansfolk lysa när de noterar mig; att de noterar, samt vill ta för sig; att de tar. Annorlunda gentemot parskapsstympade ENSAMHÄLLET här.

 
 

o17o118 Man undrade varför jag väljer bort svenska män. Så är inte fallet; i ickepenetrativt ickeagerande är det jag som är bortvald, ty egen tilldragelses effekt är betydande i vita utriken & här näst intill verkningslös. Sverige vet att jag har älskat våra män - skepnad, intellekt - & med dessa älskat. Att sällskapa en svensk karl är kulturellt gynnsamt & språkmässigt lyckat - naturligtvis önskvärt.

 
 

Om än, att stilig & genial, initiativbejakande sveasprungen i god strävan, var stor längtan; så storeligen glädjande när iseras nordankomst bjöd herre vem bjöd mig en uppvaktnings afton. Han beundrade min själ & han bar begär för min kropp - han ägde imponerande intelligens & tilldragande gröna ögon.

 

Vi lever sedan maj i sällskap. Vi plockar körsbär i vår trädgård; han serveras kaffe med grädde & kardemumma, ihop med kakaomunsbit, i skuggan av det frikostiga körsbärsträdet. Än finns ömtålighet i vår idyllkreation, för än ser vi varandras sidor & vi är ej endast lika så som i sund grunds vision samt smakfulla synsätt, utan lika så olika så som i folk & klass; han pur-germansk - jag tydbart skiljande slavisk, han fostrad i ett övre skikt - jag bliven ur ett undres. Vi missförstår & missförstås, men

 
 

det skall komma en dag då du hänger fast vid honom som en blomma vid sin stjälk, då hans skymning är ditt ljus & hans torka är din källa. Edith Södergran.