Söt rödbetskaka.

 
 

Under Uppsala slottsturer sågs kaféer - vid Skokloster slott samt Wiks slott & badplats - ståta med rödbetskakor; dessvärre vete-oätliga - om än, var rö'småttingarna inspiration fullt tjänlig. Två varianter av hemverkade rödbetskakor har således stått i form i kök.

 

Variant no.1: väninna tackade behärskningen sin för att plåt icke länsats när hon funnit den obevakad. Variant no.2: kräsen morotskakeskyende sade det vara överraskande gott med rotfruktssötma! Recept nedom beskriver variant no.2 - dock skall det komma en no.3: mittenklyvt parti fyllt med kokossockrig sirap- el. kolamassa & finriven rödbeta, samt överrinnande riklig, sötsyrlig glasyr som rosa bädd.

 
o18o8  Wiks slott. Balingsta, Uppsala (Uppland).

o18o8 Wiks slott. Balingsta, Uppsala (Uppland).

 
 

Kakrecept.
4 dl mandelmjöl.
3 dl kokosmjöl.
3 hela ägg.
1 äggvita (spara gulan till måltid el. skönvård)
O.75 dl kokossocker.
O.5o dl muscovadorörsocker.
1 medelriven, medelliten rödbeta.
Ren & äkta rödbetssaft, dos på känsla.
1 matsked spad från inlagda rödbetor.
Kanel & salt.
Bakpulver el. bikarbonat.

 

Garneringsrecept.
Smet:
Rysk yoghurt el. crème fraîche.
Nog med kokossocker.
Skvättar av rödbetssaft.

Smet prydd med:
Kokosmjölströssel.
citrondroppar.
citronzest & rödbetszest.
Vispgrädde med blåbärskrona på verket
(mjölk serverad för andra, åts ej själv).

Sidogarnering:
rödbetsgroddar.
Rödbetssaftdroppe.
Havtornsaftdroppe.

 
 

Smeten skall - som för det glutenfria generellt - vara luftig & kletig, för ett luftigt, saftigt resultat. Gräddas i kokosoljesmord, kokosflingeströsslad plåt i 22o-gradig ugn till dess att den blivit brun, fast & sprider arom kring köket. Minns att nämnda safter - rödbeta & havtorn - skall vara råa, osötade nyttoinslag vilka tillsammans med zest bryter av i det milda.

 
 
Så här berättar han  [ P etrus  L aestadius]  till exempel om hur man tillverkar det mjöl som barkbrödet bakas av:  Man hugger ut tallen & med en liten spade af renshorn, flår man utav barken.  / Spåret lockar vid källan - Norrbottens prosa i presentation & urval av Åke Leif-Lundgren & Bert Linné.

Så här berättar han [Petrus Laestadius] till exempel om hur man tillverkar det mjöl som barkbrödet bakas av: Man hugger ut tallen & med en liten spade af renshorn, flår man utav barken. / Spåret lockar vid källan - Norrbottens prosa i presentation & urval av Åke Leif-Lundgren & Bert Linné.