Symfonia.

 

1118
1121

 
 

Celebra 18:e november - Latvijas Republikas proklamēšanas diena - fanns föga utrymme att slå mig ned; ändock delikat intryck vid hastig visit av art deco-kafé V. Kuze (premiär anno 191O). De sofistikerat dressade söta servitriserna kaffebetjänade gäster samt plockade samman en liten påse tryfflar av rom, svart balzam & - den mest njutliga - tranbär i vit choklad, till mig att ha i kalla Rigas vimmel.

 
 

Tryffeltillfreds vid entrandet av domkyrkan, för Nakts koncerti Vecrīgā; den nationella symfoniorkesterns nattkonsert - i vilken Jānis Liepiņš dirigerat sopran Gunta Gelgote, trumpetör Jānis Porietis samt Ligita Sneibe musicerande lysande vackra orgelskapelsen. I gyllenblå minde instrumentet om den himmel Gelgotes änglastämma härrör ur.

 
Gyllene mosaikklocka  /  Teatr Wielki.

Gyllene mosaikklocka / Teatr Wielki.

189O  Teatr Wielki.

189O Teatr Wielki.

 

I Teatr Wielki (Warszava, Polska), invigd 1833 - efter krigskaotik återskapat nyinvigd 1965, var amfibeskådan i pampiga Moniuszko Auditorium, av Nasz Chopin: balett om den polska historiken, utsökt orkestrerad av symfoniorkester tolkande klaviaturkompositören Fryderyk Chopin (181O - 1849).

 
 
 

Likt de grundande elementen vind, eld, vatten & jord var de svävande, passionerade, flytande & närvarande i den ursprungliga naturen. Den komplexa baletten är i sanning en form av förädlad primitivism, ty den är en berättelse genom så simpla sinnligt tilldragande medel som kulörer, positioner & piruetter; bedjande om våra känslor.

 

Eggelse att se dansös ödmjuk vid golvet när dansör reslig vandrar kring; skönhet när han lyfter henne ovan sig - hon når högre än vad hon i egen gestalt kan förmå, & så gör även han; genom henne. Hon är Eterisk; Han är evig.

 
 
Y uka  E bihara /  V ladimir  Y arishenko /  Jezioro Łabędzie   Svansjön .

Yuka Ebihara / Vladimir Yarishenko / Jezioro Łabędzie Svansjön.

 

N a s z C h o p i n .

 

FRYDERYK CHOPIN.
Orkiestra Teatru Wielkiego - Opery Narodowej.
Dirigent: Grzegorz Nowak.
Scenografi & kostym: Tatyana van Walsum.

 

e - m o l l

Koreogrfi: Liam Scarlett.
Par: Yuka Ebihara & Patryk Walczak / Mai Kagemaya & Pawel Koncewoj.

 

f - m o l l .

 

Koreogrfi: Krzysztof Pastor
Par: Yuka Ebihara & Vladimir Yarosheno / Dagmara Dryl & Kristóf Szabó.

 

P o l s k i B a l e t N a r o d o w y .