Prinsessan på ärten.

 

o18o32o

 

Mars har för mig betytt smått av besatthet att experimentera med gröna ärtor; dess vitaminrikt kulörta sötma, som lämpar sig i måltidsrätter likväl som glass, karameller & bakverk. Ärtornas näringsvärde består framför allt av ett noterbart innehåll av vitamin K, vitamin C & folat, samt mineralen fosfor. Det är en miljövänlig växt vilken odlas inhemskt; vi bör således flitigt nyttja dess många nyttoområden.

 
Prinsessan på ärten garnerad med kokosmjöl, chagapulver samt en pigg liten grönärt.

Prinsessan på ärten garnerad med kokosmjöl, chagapulver samt en pigg liten grönärt.

 
 

En morgon inmundigade jag ärtgröt grön som junimark & dagslunch var kokoscurry-gryta med ärtor, brysselkål & berlottibönor. Här skall dock hjortronpajen: Prinsessan på ärten, få strålljus!

 

Dess bakade grund är en försiktigt dadelsötad deg med betoning på vanilj & arrak; kombinationen dadel, vanilj & arrak minner mig om en form av vuxenkola, som gör sig gott i denna något sega pajdeg.

 

Den är krönt av delikatessen hjortron - färskt & honungssötat el. kvalitativ sylt (här Kalixsylt). Serveras gärna med vanlig vispgrädde el. hemrörd vaniljssås, men för den som otål finns alternativen honungssötad, fet yoghurt el. kokosgrädde.

 
 
RÁNDOTTIR Prinsessan på ärten. II.jpg
 
 

Vid spis nyttjar jag främst följande metoder: känsla, höfta & cirka. Jag vet int var decilitermåttet är & jag inväntar framtiden för att kanske finna intresse i det. Det betyder: mått är ungefärliga.

 
 

Mandel- + kokosmjöl.
2,5 dl söta gröna ärtor.
3 generösa matskedar cashewsmör.
6 färska dadlar.
1 generös tsk vanilj.
Arraksarom.

 
 

Konsistensen hos degen - ärtor & smöt mixas som grund, dadlarna gaffelmosas (aningens kokt vatten tillsatt underlättar) - skall vara sådan att du kan modellera med den; fet, likväl mjölkompakt - där är måttet för mjölen.

 

Fördela den någorlunda tunnt i formen - min smord med kokosolja, strösslad med kokosflingor - & skjuts in i 225 celsius hetta, i ugns mittsektion. Även tid tar jag på en höft, vilket den sotnaggade kanten skvallrar om. När pajdegen doftar bra, ser bra ut & känns bra - så är den bra, & bara att ta ur ugn för att svalna av, pynta & servera.. iförd ett ärtigt förkläde.