Ciceron: Boden.

 
 

Boden innan BRNO; Sverige kräver av mig att bida min tid. Här äts purpurlass av Gemträsk-bär i grötfrukostar.

 
 
o17 Boden tågstations berättande konsttunnlar är målade av Anders Hjortenklev.

o17 Boden tågstations berättande konsttunnlar är målade av Anders Hjortenklev.

 
 

1:a maj skall NORDISKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN demonstrera inte endast klassiskt i Dalarna, utan även nydanande i Norrbotten - mer precist lilla Boden, min (sedan familjeflytt från födelseorten Kalix) norrländska hemort; glädjande & spännande! Detta till ära vill jag visa vad militärbygden har att bjuda på, utöver kanoner & fort.

 
 
o16o5 Björknäs, Boden / Hembygdsområdet.

o16o5 Björknäs, Boden / Hembygdsområdet.

 
o17o8 En av hembygdsgårdens stugor.

o17o8 En av hembygdsgårdens stugor.

 
 

Det skönaste i Boden stad är kyrkobelägna hembygdsområdet; röda kyrkstugor, lunchrestaurangen Norrigårdens husmanskost i vacker 17OO-talslokal, marknader & frodigt florafång - bara stenkastet från morhem. Sommar som vinter är det, utöver björklängas närbelägna vatten, dit steg styr vid prom. Älskar när jag kan vila emot en tjock björkstam & ögna lektyr med ansikte mot de åldrade byggnaderna.

 
 
Ur en av Ruter Retros många äldre & retroinfluerade lektyrstaplar.

Ur en av Ruter Retros många äldre & retroinfluerade lektyrstaplar.

 
 

Tidigare fanns ett drömkafé i anslutning till hembygd/kyrka, kallat Tingshusets kafé. Bakverksvariationen diger - även gluten- & mjölkfritt i många former, & kakbitens storlek skar du med egen hand. Vintertid såg jag Kristian ANTTILA framträda till julfika & sommartid njutit utsikt över tallar & träsk. Rådande piedestalplats innehar dock Ruter Retro, ett kafé beläget nära Försvarsmuséet. Retrot är främst 5O-tal (även äldre & yngre) i form av belamrande ting samt lektyr, & det drivs av en trevlig dam i kontantvänlig (kortfientlig; penningar el. Swish redo) regi. Här finns fika som även jag tål & det är med säkerhet alltid båd gott & prisvärt.

 
 
o17o4 Försvarsmuséet: Gott mit uns.

o17o4 Försvarsmuséet: Gott mit uns.

 
 

Även invidvarande Försvarsmuséet kan vara intressant för titt, om än propagerande - särdeles rengbågspropaganda vid min förra visit, samt museumet Havremagasinet - om än även här propaganda: omfattande. Men! Jag kan inte tvingas att se konsten som dom vill att den skall ses - än råder tankefrihet - & ibland är den inte politisk, så som vid härlig exposition för norrbottnisk folkkonst: DÄR KÄRLEK ÄR.

 
 
o17o6o6 Havremagasinet: Där kärlek är.

o17o6o6 Havremagasinet: Där kärlek är.

RÁNDOTTIR Där kärlek är. II.jpg
 
 

När natur önskas relativt centralt tar jag mig gärna till höjdbelägna trädlängor längs Lule älv. Nära dammen i riktning Lule finns - sedan passerandet av Svedjebron - en liten gångväg kantad av täljande & fiskefrälsta. Efter inte nämnvärt många minuter är natur allt som syns; den blå älven glittrande inramad av grön barrskog. Tag här ett djupt andetag & vila i mossan.

 
 
o17o4 Lule älv.

o17o4 Lule älv.