Rosa.

 

»Jag är som rosen.«

 

Läkeväxternas drottning: kraftig till sin form men samtidigt mjuk, motståndskraftig men ändå spröd, full med törnen men samtidigt sammetslen. / Dr. Hauscha - Hudvårdskultur 2o18.

 
 
 
 
 

Har kommit att älska rosen (Rosa), alltsedan Logonas (naturkosmetik aus Deutchland) krämiga rosenmask samt estnisk restorants romantiska rospudding. Om än, är ätna rosenblad intet nytt ty är glad i att likt djur beta blomster; precis varenda rosensort är ätlig. Skimret inifrån ut går mig föga förbi - jag har huden till ära inhandlat Dr. Hauschkas (likaså aus Deutchland; att omfamna naturen är en gammal tysk tradition) dag-rosenkräm. Krämens effekt är lenande, lugnande & helande, samt i doft minnande om ett av Guds under. Framtida skall även Rosenserien (Sverige!) utforskas; vad annars.

 

Rosen har en kraftfullt feminin essens, vilket gör dess buketter oönskade av män. Märkbart även i läkeegenskaper, så som stärkande av livmoder samt lindrande vid menstruella besvär. Den balanserar oss i vår ofta karusellartade cykel & främjar fertilitet. I kosmetika är dess verkan primärt stimulans av huds cellförnyelse, samt sårläkande, dämpande av inflammationer & ökande av fukt. Kapillärsammandragande verkan är även nämnvärd; vad som ge rosens mjukt hudnyanserande yttring.

 
 
Rosig Rosie Huntington-Whitely i rosenbuskage.

Rosig Rosie Huntington-Whitely i rosenbuskage.

 

Nu är jag led vid tidens skism
emellan jord & stjärnor.
Vår idealism & realism
de klyva våra hjärnor. 
Det ljugs när porträtterat grus
får namn av konst & fägring.
En syn, som svävar skön & ljus i skyn,
är sann som hägring. 
Men strunt är strunt & snus är snus,
om ock i gyllne dosor,
& rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.

Idealism & Realism / Gustaf Fröding.

 
Rose & roses.gif